Voordat ik begin aan dit artikel wil ik je er op attenderen dat het importeren van data geen garantie geeft tot daadwerkelijke 1 op 1 overdracht van de website. Echter zal deze methode wel veel tijd besparen om bestaande teksten van bestaande websites binnen jouw Marketheme omgeving te importeren.
Wat kan ik importeren?
Sommige thema’s bieden mogelijkheden voor shortcodes die je in de tekst kan gebruiken, of hebben zogenaamde “post types” (zoals binnen Marketheme bijv. pop-ups). Deze zaken zijn niet te importeren binnen Marketheme, omdat Marketheme niet weet wat het met deze teksten moet doen. Al met al kan je deze zaken importeren:
- Berichten
- Pagina’s
De media die aan bovenstaande gekoppeld zit, kan vaak ook meegenomen worden door middel van een export.
Hoe voer ik een export uit van mijn oude website?
Op je huidige (oude) website, waar dus al je teksten al staan. Kan je via het admin gedeelte naar “Gereedschap” gaan. Dit is het menu-item met de steeksleutel er voor. Vervolgens kan je kiezen voor “exporteren” zoals je in de bovenstaande afbeelding kan zien.
Je krijgt vervolgens een lijst met opties, voor welke type inhoud je wilt exporteren. Zoals je in mijn overzicht kan zien, staan daar al een aantal in die thema specifiek zijn, die kan ik niet gebruiken. Ik raad aan om per inhoudstype dat je wilt gaan overzetten een exportbestand te maken. Gebruik dus niet de “Gehele inhoud” export. Op deze manier hou je zelf meer controle over wat je precies gaat importeren in de volgende stap en kan je dit tussendoor ook controleren.
Let op! Vergeet niet dat je eigenlijk gewoon met een nieuwe website begint. Het is dan ook aan te raden om de website zo te behandelen. Mocht je alsnog je huidige site (teksten) over willen zetten, ga dan zorgvuldig te werk. Importeren is volledig op eigen risico.
Hoe voer ik de import functie uit?
Nu we 1 of meerdere zogenaamde XML bestanden van onze data hebben, is het tijd om deze binnen de nieuwe Marketheme website te importeren. Je gaat hiervoor binnen je Marketheme website weer naar “Extra” maar drukt dan niet op exporteren, maar op “importeren”. Je kan dan vervolgens aan de rechterkant drukken op “Voer de importeer functie uit”.
Je kunt nu door op de knop “Browse” te klikken, jouw exportbestand kiezen. Wanneer je dit hebt gedaan kan je op “Bestand uploaden en importeren” klikken.
Je krijg nu de vraag wat je met de auteur wilt doen. Deze koppel je aan jouw gebruikersnaam binnen Marketheme en zal er voor zorgen dat de berichten netjes aan jouw gebruikersnaam zijn gekoppeld. Vervolgens kan je de checkbox bij “import attachments” aanvinken om de afbeeldingen in dit bericht mee te nemen. Als laatste stap druk je op “Submit”. Je data is nu geimporteerd. Controleer alles alvorens je nog een import gaat doen.
Heb je een grote website en wil je meer zekerheid?
Helaas kunnen we niet elke website handmatig voor onze gebruikers gaan importeren, echter kunnen wij ons ook voorstellen dat een website van laat zeggen meer dan 100 berichten en pagina’s een behoorlijk karwei kan zijn om te importeren. Voor dit soort grote websites kijken we graag mee met jouw situatie en kunnen we een mogelijk alternatief bedenken om data toch binnen je nieuwe omgeving te importeren. Let wel dat hier mogelijk kosten bij gepaard gaan.