Google Analytics aan je website toevoegen

Als je binnen je website statistieken bij wilt gaan houden over bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat er per dag op je website komt, kan je gebruik maken van een tool als bijvoorbeeld Google Analytics. Om dit goed in te kunnen stellen moet je echter wel wat dingen doen.

In deze uitleg gaan we er van uit dat je al een zogenaamde property voor jouw website hebt toegevoegd.

Ophalen van de Trackinginfo

Als ingelogd bent op je Google Analytics account kan je links onderin kiezen voor “Beheerder”. Als je hier op geklikt hebt krijg je een overzicht zoals:

Zorg dat je in de linkerkolom het goede account hebt geselecteerd en in de middelste kolom de juiste property. Kies vervolgens voor “Trackinginfo” zoals in de bovenstaande afbeelding gearceerd is.

Kopieer vervolgens het hele gedeelte dat in het gele vierkant op de afbeelding hierboven geselecteerd is. Om privacyredenen zijn de Tracking-ID’s van mijn website in dit voorbeeld even doorgestreept. Hier staat een code die begint met UA-

De code plaatsen binnen Marketheme 2

Wanneer je bent ingelogd op je website kan je aan de achterkant, in het menu aan de linker kant kiezen voor “Marketheme instellingen”.

Vervolgens kan je kiezen voor het tabje “Eigen code toevoegen”. Wanneer je hier nog nooit iets hebt ingevoerd zal deze nog leeg zijn en een lege regel met een 1 er voor tonen. Hier kan je je analytics code plaatsen die je in de eerste stap verkregen hebt. Wanneer deze code goed geplakt is zal het er uit zien zoals de afbeelding hier boven. Je bent nu klaar om de instellingen op te slaan door op “Bijwerken” te klikken. Verder hoef je niks te doen.

Andere Javascript codes

Heb je andere codes, zoals bijvoorbeeld Facebook Pixel, Facebook sharebox of andere codes waarbij aangegeven wordt dat je deze moet toevoegen aan het <head> gedeelte van je website, dan kan je deze hier ook plaatsen.

Om het overzicht te bewaren is het aan te raden om een witregel tussen de codes te plaatsen. Als je het helemaal mooi en overzichtelijk wilt houden kan je opmerkingen in je code toevoegen zodat je weet welke code waar voor bedoelt is. Een regel omzetten tot een opmerking doe je door te beginnen met <!– en te eindigen met –>

Wil je bijvoorbeeld een opmerking “Facebook Pixel” toevoegen, dan plaats je aan het begin van de die code een regel met <!– Facebook Pixel –> toe. Als je dit goed hebt gedaan ziet dat er uit als dit voorbeeld:

Let op! Controleer na deze wijzigingen altijd goed of je website nog naar behoren werkt. Het toevoegen van verkeerde of ongewenste codes kan er voor zorgen dat je website niet meer bereikbaar is. Twijfel je over een bepaalde code, neem dan eerst even contact op met Marketheme

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *